tiistai 29. marraskuuta 2011

Apua,me ei osata syödä!

Kuluneen kesän ja syksyn aikana olemme saaneet lukea hyvinkin rikasta ja osittain erittäin typerää keskustelua yhdestä peruselintoimintaan liittyvässä asiassa,syömisessä. Tai lähinnä kyseessä on ollut aikamoinen hyökkäys usealta eri taholta yhtä monista ruokavaliota,vähähiilihydraattista ruokavaliota kohtaan. Ai mikä ihmeen vähähiilihydraattinen?No karppaus. Suurella osalla on asiasta jonkinlainen mielipide. Jos asiasta ei mitään tiedä,käy katsomassa vaikka täältä mistä on kyse. Ja jos haluat lukea keskusteluja asiasta, googleta karppaus. Ja  hämmästy.

En lähde kyseistä ruokavaliota tässä avaamaan tai ota näitä keskusteluita tässä sen suurempaan tarkasteluun. Kokeilkoot jokainen joka pystyy/kiinnostaa ja muodostakaa oma mielipiteenne. Kuten kaikissa erilaisissa ruokavalioissa,kannattaa tutustua kyseiseen ruokavalioon hyvin,kysellä neuvoja ja jopa tehdä sen kaikkien vaikeimman ja radikaaleimman teon,lukea pari kirjaa aiheesta. Jos kolmen kuukauden kokeilun aikana ilmenee terveydelle haitallisia oireita, teet varmaan jotain väärin. Tai sitten vain kyseinen ruokavalio on sinulle väärä. Omasta kokemuksesta voin sanoa sen olevan loistava painonhallinta ruokavalio ja oikein toteutettuna saa monipuolista ja ravintorikasta ravintoa. Mutta,se mikä toimii yhdellä,ei välttämättä toimi toisella. Setä ja täti-juttuja...

Se mikä on kummastuttanut näitä keskusteluja seuratessa, on ollut se miten helposti asiasta varsinaisesti tietämättä tuomitaan ko.asia. Tämä valitettava tosiasia koskee myös montaa muuta elämän aluetta. Keskustelupalstat ovat samaan aikaan hauskoja,tietoa antavia foorumeita joita on hauska seurata. Valitettavan usein kuitenkin keskustelut palstoilla lähtevät jo muutaman vastauksen jälkeen aiheen ulkopuolelle,loppuen siihen kun toista solvataan kirjoitustaidottomaksi m*lk*ksi.

Toinenkin asia mikä hämmästyttää näin tällä vuosituhannella on se että olemmeko oikeasti niin tyhmiä ettemme osaa syödä oikein? Tärkeimmästä elintoiminnosta on tehty jotain niin ylitsepääsemättömän vaikeaa että ei voi kuin hymyillä.  Ja kuvasta päätellen todella moni tekee sen väärin. Tämän huomaa siitä että rapakon takainen kansallissairaus on leviämässä täälläkin. On aina vitsailtu siitä miten Suomi on Euroopan Yhdysvallat ja kun liikalihavuus- ja aikuisiän diabetestilastoja katsellaan,niin sitä todellakin olemme. Terveellisesti ja monipuolisesti syöminen on loppujen lopuksi todella naurettavan helppoa. Siitä on vain tehty niin vaikeaa. Toisaalta myös meille jankutetaan miten vähän aikaa meillä on ja kaikilla on kiire. Ja jos ei ole kiire,olet huono ihminen.Teet jotain väärin tai olet muuten vaan lusmu. Ja sitten tähän kiireeseen vedoten kotiin kannetaan kebabia,pizzaa tms. sontaa joka huuhdellaan alas sokerilitkulla. Tarvitseeko vielä kertoa missä menee vikaan.

Kiireelle/ajan puuttumiselle ja viitsimättömyyden välille on vedetty yhtäläisyysmerkki. Terveellinen ja monipuolinen ruoka on aika helppo valmistaa kotona.Se,viitsiikö sitä tehdä,on eri asia. Jos suurin osa valveilla olostasi menee työssä tai muissa tehtävissä ja tingit mieluummin ravinnosta,pelaat aika isolla asialla. Toisaalta jos koko ajan olet töissä,voidaan päätellä olevasi vakavarainen. Tällöin kannattaa noutoruokana tilata välillä muutakin kuin iskenderiä. Ja jos teet koko ajan töitä ja rahaa ei ole älyttömästi,jokin yhtälön osa on väärin,pahoittelen.

Kuitenkin,se mikä on hienoa tässä nykyisessä yhteiskunnassamme,on se kuinka saamme olla mitä haluamme. Toinen haluaa harjoitella itsensä timmiin kuntoon ja kituuttaa vähällä ruokavaliolla. Toinen mättää suustaan alas mitä sattuu ja ainoa liikuntamuoto on pizzalaatikoiden vienti roskikseen kerran kuussa. Kumpikin näistä elämäntavoista on näille ihmisille se oikea. Siihen ei kannata puuttua liian kärkkäästi. Hyvänä ystävänä asian järkevyyden voi ottaa puheeksi mutta kannatta kuitenkin muistaa että jokainen tekee loppujen lopuksi omat päätöksensä. Niin kauan kun ei tee toiselle ihmiselle vahinkoa,jokainen saa tehdä itselleen mitä haluaa. Elämästä kannattaa nauttia silloin kun voi. Todisteiden puuttuessa voidaan sanoa että kerran täällä käydään. Ei tehdä siitä liian vaikeata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti